ІТ пропозиції, Поради та рекомендації, Якісні послуги

Купити хостинг чи орендувати сервер?

Послуга хостингу та орендування серверу мають свої плюси та мінуси, тут важко визначити кращий варіант, так як вони задовольнити різні потреби. Коротко пройдемося по кожній з них, щоб визначити в якому випадку буде кращим той чи інший варіант.

Віртуальний хостинг хороший вибір для невеликих інтернет магазинів, порталів новин, блогів, сайтів візиток. А оренда сервера чудово підходить для проектів, які потребують багато серверних ресурсів, з широким набором технологій та складною інфраструктурою.

Головна відмінність послуг полягає в можливості налаштовувати середовище на сервері під себе та вимоги до проекту, а не використовувати налаштування по-замовчуванню як на віртуальному хостингу. Тобто при покупці хостингу у вас уже встановлене все необхідне ПЗ і ви не можете його змінювати, оновлювати чи добавляти інше, в той час як на сервері у вас є root-доступ та привілеї робити будь які налаштування, звісно за умови, що вони не мають порушувати правила користування установленні хостинг-провайдером. Тобто вибрати сервер можна в тому випадку, якщо віртуальний хостинг не підтримує технології на яких написаний сайт, або якщо є потреба вносити ручні конфігурації. 

Друге на що варто звернути увагу при замовленні хостингу звісно  це вартість. Якщо ви маєте обмежений бюджет, то це може стати основним критерієм для вибору в сторону однієї з послуг. Хостинг є значно дешевшим чим орендування серверу. Ціна на тарифи хостингу починається з 1 доллару (за місяць) послуги ВПС/ВДС від 4-6 доларів та фізичні сервери 50-80 доларів. Також при покупці серверу потрібно бути готовим купувати всі ліцензії на ПЗ (панель керування, різноманітні модулі, ОС і т.д.), на хостингу це все оплачує сама компанія, ніяких додаткових витрат робити не потрібно.

Третій критерій це умови обслуговування. Зазвичай хостинг-провайдери не надають адміністрування сервері, а лише хостингу, а якщо і надають то лише базове. Базового адміністрування достатньо лише для старту роботи серверу, всі інші налаштування має робити клієнт самостійно, або оплачувати за них додатково. Тобто купуючи сервер потрібно мати хороші знання в цій області, або бути готовим фінансувати роботи по ньому інших спеціалістів.

З попереднього пункту витікає четвертий, купуючи хостинг, а клієнта відразу є система готова до роботи, на сервері ж потрібно витрачати час на його запуск. В умовах, коли потрібно як по-швидше запустити проект, це може значно уповільнити його реліз. Тому в такому випадку як варіант спробувати готові рішення так званих конфігурацій “з коробки”. Головне тут при покупці уточнити, чи є на хостингу все необхідне для запуску вашого проекту.

Плюсом серверу являється те, що на вас не впливають інші користувачі “сусіди” по серверу як у випадку віртуального хостингу. Наприклад, якщо хтось використовує позалімітовано свої ресурси, можуть бути затримки в роботі і на послугах інших користувачів. Віртуальний хостинг надає своїм користувачам спільні IP адреси, і якщо ви знаходитесь на одному IP з користувачем, який займається незаконними діями в мережі, то можуть заблокувати адрес, і відповідно і у вас він не буде працювати.   Звісно це буває рідко, так як провайдер це контролюють, проте потрібно розуміти що інші користувачі мають вплив на працездатність спільного серверу.

Це головні критерії вибору кращого послуги для вашого проекту, надіємось ця інформація була вам корисною, та допомогла прийняти остаточне рішення.