Безпечні подорожі, Поради та рекомендації, Цікавинки та загадки

Класифікація літніх автошин

Літні шини класифікуються за різними критеріями. Один із основних – їздові умови, в яких вони працюватимуть.

Ultra High Performance (UHP)

Надпродуктивні шини, розраховані під автомобільний преміальний сегмент для експлуатації по дорогах з рівним асфальтованим покриттям. Індекс швидкості окремих моделей досягає 300 км/год, у них відмінна маневреність та керованість. Купити на сайті MASTERSHINA.COM літню гуму UHP потрібно водіям з агресивною манерою водіння.

Highway Performance (HP)

Від попереднього виду шини HP відрізняються зменшеним індексом швидкості – тут він не перевищує 240 км/година. Інші параметри ідентичні: люблять рівний асфальт, на якому добре піддаються управлінню. Хороший варіант під спортивні автомобілі, а ціна нижча за гуму UHP.

Sport Terrain (ST)

Ще одна версія спортивної гуми. Швидкісний індекс нижче, ніж у UHP та HP, керованість високого рівня, хороша стійкість у поворотах, видають менше шумності. Вартість нижче, при правильній експлуатації прослужать довше. Гума ST добре пристосована до експлуатації всередині населених пунктів та за їх межами.

Highway Terrain (HT)

Підвид шосейних шин, які будуть ефективними на твердому асфальті та сухій ґрунтовці. Відрізняються більш агресивним протекторним малюнком, що й гарантує хорошу їзду дорогами путівця типу. Система дренажу складена з об’ємних канавок, від яких з різних боків розсіклися численні канали. Така конструкція компаунда забезпечує відмінне зчеплення на мокрій трасі з асфальтом, але ґрунт у подібних умовах потрібно об’їжджати – є ризик застрягти.

All Terrain (AT)

Для власників позашляховиків оптимальний варіант – купити літні шини AT. Вважаються універсальними з хорошими їздовими показниками на будь-якому покритті, включаючи піщане або бездоріжжя. Відмінна маневреність, швидко реагують на команди керма, стійкі на трасі та витривалі – ці якості дозволяють використовувати гуму All Terrain у їзді вузькими міськими вулицями.

Mud Terrain (MT)

Найсуворіші покришки для суцільного бездоріжжя. Брудова гума MT випускається з протектором тракторної платформи з великими шашками по всій площі контактної плями. Цим згладжуються удари від попадання в ями, і підвищується прохідність розмоклих від дощу ґрунтових доріг. Для асфальтованих покриттів літні шини MT не підходять – зчеплення буде низького рівня, керувати машиною дуже важко, а бігова доріжка почне швидко зношуватися.